Uitstelgedrag te lijf, deel 2: Motivatiegebrek

uitstelgedrag wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan motivatie. Je hebt geen zin in vervelend werk, en uitstellen geeft op korte termijn een goed gevoel. Je kunt immers wat leukers doen! Maar op de langere termijn wordt de druk steeds hoger en het werk daardoor steeds vervelender. En voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

In “Tijdig van kantoor” schrijft Denise Hulst hierover: “Het is menselijk om onzekerheid en ongemak te willen vermijden. Dus stel je die vervelende, moeilijke of grote zaken uit waarvan je weet dat ze gedaan moeten worden en ben je je daardoor dagen, weken, zo niet maanden achter elkaar bewust van wat je zou moeten doen en niet doet. Dat vreet energie. (…) Uiteindelijk zijn de kosten van uitstellen veel hoger dan de baten. Uitstelgedrag heeft ook als nadeel dat de minder leuke dingen op onderbewust niveau steeds ingewikkelder worden naarmate ze langer uitgesteld worden.”

time management 300x276 Uitstelgedrag te lijf, deel 2: Motivatiegebrek

De remedie voor motivationele uitstellers
Maak voor jezelf een goede planning van de werkzaamheden. Maar timmer die niet helemaal dicht! Je bent geen machine. En je moet af en toe tijd hebben die je op het moment zelf kunt inrichten. Geef jezelf op die momenten de vrijheid lekker de kleine dingetjes te doen waar je dan het meeste zin in hebt.

Heb je een planning met vriendelijke gaatjes? Dan gewoon aan de slag. Het enige dat helpt bij uitstelgedrag door motivatiegebrek is meteen te doen en daarna jezelf belonen.

De motiverende todo-lists
Maak een lijstje van de dingen die je de komende week moet doen. Waar zie je het meest tegenop? Plan voor elke dag als eerste taak zo’n rotding in. Zet je vervelende privéklussen ook op de planning, maar dan voor het weekend.
Bedenk nu voor elke vervelende klus een bijpassende beloning: een lekkere wandeling, een stukje taart, koffie drinken op het balkon, een bos bloemen voor jezelf, lunch op een terrasje, een uurtje in een nieuw boek lezen. Plan voor elke dag een beloning in.
Plan nu de rest van je werk in.
En doe het!

Structurele motivatieproblemen
Blijf je ondanks maatregelen last houden van motivatieproblemen? Dan is het misschien tijd om je werkzaamheden onder de loep te nemen? Is dit nog wel wat je wil? Is het misschien tijd voor een volgende stap? Misschien houdt iets anders dan je werk te tegen. Kun je daar zelf de vinger niet opleggen, overweeg dan eens met een coach te praten. Samen kom je al heel snel tot een praktische oplossing.

This entry was posted in Harry Hilders, Lifestyle, Vaardigheden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *