Uitstelgedrag te lijf, deel 1: perfectionisme

Heb je last van uitstelgedrag? Veel freelancers hebben last van het fenomeen waarbij ze pas aan het einde van de dag in een productieve modus terechtkomen. Drie redenen staan voorop als het gaat om uitstelgedrag: perfectionisme, een gebrek aan motivatie of te weinig rekening houden met je bioritme. In deze en volgende posts tips om jouw uitstelgedrag te lijf te gaan!

perfectionist 300x239 Uitstelgedrag te lijf, deel 1: perfectionismeUitstelgedrag door perfectionisme
Perfectionisme is helemaal geen verkeerde eigenschap, zolang het maar met mate is. We genieten bijvoorbeeld nog het meest vaneen diner dat met veel zorg in elkaar is gestoken. Een snel in elkaar is geflanst pastaatje, dat brengt je toch wat minder snel in vervoering. Maar daar zit hem ook meteen de kneep! Want moet jij met alles wat je aflevert mensen in vervoering brengen? Vaak is goed gewoon goed genoeg.

Je werk doe je goed wanneer je aan de verwachtingen van de opdrachtgever voldoet, of deze een beetje overtreft. Ben jij een perfectionist, dan overtref je andermans verwachtingen al op het moment dat jijzelf redelijk tevreden bent over je werk. Dat is niet omdat je werk veel beter is dan dat van anderen, maar omdat je er normaalgesproken veel te veel energie in steekt. Neem dus genoegen met genoeg!

Laat je niet kisten door je eigen maatstaven. Begin. Ga aan het werk, al heb je geen originele invalshoek of heb je over het onderwerp niet alles gelezen wat los of vast zit. Als je eenmaal aan het werk bent, komen de idee├źn meestal vanzelf. Vertrouw op je capaciteiten. En moet je iets doen dat je nog niet eerder hebt gedaan, dan heb je altijd mensen om je heen die dat specifieke varkentje al eens eerder hebben gewassen. Ga bij hen te raad, verzamel wat informatie en ga van start! Je merkt vanzelf waar je tegenaanloopt of welke informatie je verder nog nodig hebt.

This entry was posted in Harry Hilders, Lifestyle, Vaardigheden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *