De risico’s van nachtwerk

night shift nightmare 01 af 300x242 De risicos van nachtwerkAls tieners nachtwerk doen, dan hebben ze een grotere kans op de ziekte multiple sclerose. Dat heeft men onderzocht in Zweden. De onderzoekers ontdekten dat jongeren die regelmatig nachtdiensten hadden gedraaid voor hun twintigste twee keer zoveel risico liepen op MS. ‘Als je nachtwerk doet, raakt je biologische klok van slag en slaap je minder goed. Beide problemen zijn een aanslag op het immuunsysteem’, zo leggen ze het uit.

Het is niet het eerste onderzoek dat nachtwerk als ongezond aanmerkt. Eerder werd bijvoorbeeld ook al een verband tussen langdurig nachtwerken en het ontwikkelen van borstkanker geconstateerd.

Maar het daarnaast belangrijkste probleem met veelvuldig nachtdiensten draaien is dat mensen geisoleerd raken van hun omgeving. Wanneer anderen leuke dingen doen, moeten zij bijslapen. Een sociaal leven is er dan nog maar weinig bij. Bovendien raken mensen in een omgekeerd waak- en slaapritme eerder geïrriteerd. Oververmoeidheid ligt op de loer en bovendien moet de hele omgeving daar rekening mee houden, wat druk legt op relaties.

Helemaal niet meer doen dan? Nou, er zijn beroepsgroepen waarin nachtwerk er onherroepelijk bij hoort. En er zijn ook mensen die houden van de nacht en die er prima bij functioneren. Als zij, hun werkgever en hun familie en vrienden samen actief uitkijken voor de risico’s van het nachtwaken, dan hoeft er niet veel mis mee te zijn.

This entry was posted in Harry Hilders, Interessant!, Lifestyle and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *