Wat je houding zegt

Armen uit de knoop! Een open houding is beter als we iets van iemand gedaan willen krijgen. We weten allemaal dat we non-verbaal veel meer zeggen dan verbaal. Daarom is het vreemd dat we eigenlijk maar zo weinig aandacht besteden aan onze houding.

Rechtop lopen voelt misschien alsof je voortdurend je kop boven het maaiveld uitsteekt. Eng? Ja, maar je maakt ook indruk. Rechtop zitten tijdens een gesprek maakt al dat je gesprekspartner je serieuzer neemt, zeker wanneer je een conflict hebt, of een goed idee probeert te verkopen. En steken we meer energie in onze “neutrale houding”, dan heeft dat direct effect op hoe andere mensen ons benaderen.

houding Wat je houding zegtWeten wat jouw houding over je zegt? Laat eens een paar vrienden of collega’s naar je kijken, als je neutraal voor ze staat. Ze kijken puur naar je houding en vertellen je: Is de persoon voor ze zelfverzekerd, open, gereserveerd, imponerend? Zouden ze op je afstappen in de kroeg? Laat ze vervolgens correcties doen op je houding. Je rechter op zetten, je schouders laten zakken, je knieĆ«n van het slot halen. En laat ze opnieuw kijken naar wie er voor ze staat.

Klinkt misschien confronterend, maar je haalt er heel veel uit. En is het nog te eng om anderen te vragen, kijk dan bijvoorbeeld eens objectief naar de foto’s van de laatste trouwerij waar je bent geweest en beoordeel je eigen houding. Maak vervolgens zelf de nodige correcties voor de spiegel.

Het is daarna zaak om af en toe te letten op je houding. Het hoeft niet hypercorrect te worden, maar af en toe net wat rechterop en die schouders naar achter, en je merkt gegarandeerd het verschil. Probeer maar!

This entry was posted in Harry Hilders, Vaardigheden and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *