Intensief sporten is goed voor je hersenen

Sporten houdt je lichaam gezond en fit, maar intensief sporten laat je hersenen ook sneller werken. Dat blijkt uit het onderzoek van Maaike Angevaren voor haar proefschrift aan de Katholieke Universiteit in Leuven.

Je hersenen gaan sneller schakelen, wanneer de hartslag stijgt en de ademhaling omhoog gaat. Voor dat positieve effect hoef je niet vaak of lang te sporten, maar de intensiteit is wel belangrijk.
Het is logisch dat sport en andere fysieke activiteit belangrijk is voor een gezonde oude dag. Maar hieruit blijkt dat intensief bewegen dus ook effect heeft op je cognitieve vermogens.

Trainingen

Angevaren liet proefpersonen verschillende trainingen volgen. Sommigen gingen hardlopen, anderen bijvoorbeeld aan de yoga, krachttraining of training om het prestatievermogen te verbeteren. Een andere groep beoefende geen sport. De positieve herseneffecten waren meetbaar bij gezonde ouderen.

Welke trainingen het effectiefst waren, werd in het persberichtje niet vermeld. Daarvoor moeten we waarschijnlijk het proefschrift van Angevaren lezen…

This entry was posted in Harry Hilders, Interessant!, Lifestyle and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *