De complexiteit van je geheugen

Remember Name Button 000 2 150x150 De complexiteit van je geheugenDat je geheugen je soms even in de steek laat, is helemaal zo gek nog niet. Je herinneren waar je bijvoorbeeld je sleutels hebt gelaten betekent namelijk dat in onze hersenen drie verschillende gebieden succesvol moeten samenwerken. De hippocampus, de perirhinale cortex en de prefrontale cortex spelen samen een speciale rol in de werking van het geheugen. Dat hebben onderzoekers uit Bristol onderzocht.

Het onderzoek

In twee experimenten met ratten keken de onderzoekers naar hoe de hippocampus samenwerkt met andere regio’s in de hersenen. Als de samenwerking met de perirhinale en de prefrontale cortex¬†verstoord was, waren de ratten niet in staat om simpele geheugentaakjes uit te voeren.

Volgens de onderzoekers hebben ze een belangrijk hersencircuit blootgelegd. De gebieden moeten samenwerken om een herinnering in de juiste context te plaatsen. Dat lukt niet altijd en dat verklaart bijvoorbeeld waarom je je soms de naam van een collega niet kunt herinneren, als je die collega bijvoorbeeld op het strand tegenkomt.

Informatie effectiever opslaan in je geheugen

Er zijn meerdere redenen waarom je brein je op dat moment even in de steek kan laten. Eén van die redenen kan zijn dat je onbewust niet de handigste strategie hebt gekozen om je iemand te herinneren. Merk je het op, dan kun je proberen bijvoorbeeld een specifiek gezichts- of haarkenmerk bij de naam te onthouden, in plaats van de locatie.

De onderzoekers hopen dat de resultaten het begrip van het geheugen vergroten. En dat dit helpt bij de behandeling van mensen met geheugenproblemen.

This entry was posted in Harry Hilders, Interessant!, Vaardigheden. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *