Lekker wakker worden (deel 1)

Goed slapen is één ding, lekker wakker worden is weer heel andere koek. Want je kunt nog zo lekker slapen, hard uit je slaap getrokken worden door de wekker, blijft een onprettige ervaring. Daarom zijn er verschillende wekkers op de markt die pretenderen je rustiger en prettiger uit je slaap te kunnen halen. Bijvoorbeeld een lichtwekker.

De lichtwekker

Enige tijd voordat je je wekker hebt ingesteld, begint het langzaam lichter te worden in je kamer, dankzij de wekkerlamp die steeds feller begint te schijnen. Tegelijk beginnen er (bij de meeste modellen lichtwekkers) steeds iets harder electronische vogeltjes te fluiten, of hoor je het ruisen van de zee over de kleine speakertjes. Werkt dat nou?

Nouja, bij de één beter dan bij de ander. Het licht stimuleert je lichaam zeker om wakker te worden. Als je althans niet met je kop onder de deken ligt. In lichtsterktes is veel verschil, en een lichtwekker die meer licht produceert, maakt je beter wakker dan een wekker die minder helder schijnt. Niet iedereen is even gevoelig voor het licht en sommige mensen worden pas echt wakker als ook de geluiden (of de radio) beginnen. De steeds iets harder wordende wekkergeluiden maken je net wat subtieler wakker dan een snerpend alarm. Toch gaan ook 10-seconden-vogelgefluit-loopjes wennen, en je kunt dat op den duur net zo vervelend gaan ervaren als wekkergepiep.

Al met al krijgt de lichtwekker van veel mensen (en dan vooral van notoire doorslapers) positieve reviews op vergelijkingssites, maar let bij een eventuele aanschaf goed op lichtsterkte, kwaliteit van geluiden en speakers, en algemene prijs/kwaliteitverhouding, want daar zijn veel grote verschillen in.

This entry was posted in Harry Hilders, Lifestyle and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *