Hooikoorts (1)

Het is weer hooikoortstijd. Voor wie last heeft van hooikoorts is alweer merkbaar dat er veel pollen in de lucht zitten. Heel vervelend! In dit artikel bespreek ik wat hooikoorts is, en in het volgende artikel geef ik tips voor mensen die last hebben van deze pollenallergie.

Wat is hooikoorts eigenlijk?
Hooikoorts is een allergie voor bepaalde stuifmeelkorrels van plantensoorten. Hooikoorts wordt dus niet veroorzaakt door hooi, maar door stuifmeel van bloeiende planten. Daarvan hoevt er maar heel weinig in de lucht te zitten om klachten te veroorzaken, maar hoe meer er aanwezig is, hoe groter de kans op klachten. Net als andere allergieën is hooikoorts een overgevoeligheid van het afweersysteem op bepaalde stoffen, allergenen. In dit geval zijn de pollen dus het allergeen waarop het lichaam (over)reageert. Allergenen zijn op zich niet schadelijk, maar bij mensen met een allergie valt het afweermechanisme deze allergenen toch aan. Tijdens deze reactie komt er histamine vrij, een stofje dat verantwoordelijk is voor de ziekteverschijnselen die je krijgt bij een allergie.

Hooikoortsverschijnselen
In de bloeitijd van planten ontstaat er bij hooikoortspatiënten een nies- en slijmreactie, waardoor ademhaling door de neus bemoeilijkt wordt en geprikkelde ogen optreden. Net zoals bij de meeste allergieën bouwt ook hooikoorts langzaam op. Meestal begint de allergie zich te ontwikkelen wanneer je tussen de 8 en 25 jaar bent. Na de eerste manifestatie komen de klachten jaarlijks terug. Meestal worden de klachten na een piek ook weer minder, en is de hooikoortspatiënt boven de 55 jaar hier weer van ‘genezen’. Het komt zelden voor dat hooikoorts opkomt bij iemand ouder dan 40 jaar.

This entry was posted in Harry Hilders and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *