Blufscrabble

blufscrabble voor jong en oud BlufscrabbleWaar de Van Dale meestal uitsluitsel geeft bij twijfelgevallen met Scrabble (en oma onder luid protest “ZURFT” terugneemt op haar bordje), is het bij blufscrabble juist andersom: blijkt “SNOK” in het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal te staan, dan is het terugnemen geblazen en zoeken naar een nieuw niet-bestaand woord. Want bij blufscrabble mogen alleen nieuwe woorden worden neergelegd op het verder normale Scrabblebord.

Waarom blufscrabble zo veel leuker is

Scrabbelen met niet-bestaande woorden? Daar is toch niks aan? Je zou inderdaad denken van niet, en bleef het alleen bij het neerleggen van rare woorden, dan had je gelijk. Maar als extra dimensie aan het blufscrabble is er de regel dat je je medespelers moet overtuigen van het nut en het bestaan van het onbekende woord.

Giraffen Edit 300x216 BlufscrabbleNamelijk omdat het de naam is van een nieuw-ontdekte giraffensoort (met twee hoofden) in Andalusië. Of omdat het een vaag gevoel beschrijft, waar in het Nederlands nog nooit een woord voor bedacht is (maar wat wél handig is wanneer je er last van hebt). Omdat het het (geheimgehouden) onderdeel van je wasmachine is, dat de helft van je sokken opeet. Of omdat het een nieuw verschijnsel, een nieuwe uitvinding, of een onbekende poeliersvakterm betreft.

Zijn je medespelers overtuigd, dan mag het woord gelegd worden en punten geteld. Zoniet, dan moet er een nieuw woord worden bedacht, beargumenteerd en neergelegd.

Zo wordt een potje Scrabble een spel dat je creativiteit prikkelt en je debat-vaardigheden een boost geeft. Bovendien is het een oefening in samenwerking. Want een potje blufscrabble kun je alleen maar mét elkaar spelen. Kortom: blufscrabble is stiekem veel leuker dan gewoon Scrabble!

Jouw woorden in het blufwoordenboek

Niet elke blufscrabblevondst is woordenboekwaardig. Maar soms komt er tijdens een potje blufscrabble een woord naar boven dat zó zinneprikkelt dat het eigenlijk wereldkundig moet worden gemaakt. Stuur in dat geval je woord in op www.blufscrabble.nl. Het wordt daar dan (na redactie) opgenomen in het online woordenboek!

This entry was posted in Bijzonder, Harry Hilders, Vaardigheden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *