Beter slapen: meer tips

Met een op slaap ingerichte slaapkamer, een goed bed, het afbouwen naar het naar bed gaan toe, het leuk maken van slapen, en kiezen voor regelmaat, kun je heel ver komen als het gaat om een lekkere nachtrust. Maar niet voor iedereen geldt dat, en slaapproblemen kunnen je horendol maken. Onderstaande tips kunnen je verderhelpen wanneer het slapen, om wat voor reden dan ook, slecht wil lukken:

Bewaar je bed voor de slaap

Lig je in bed, maar kun je niet in slaap komen? Na 20 minuten kun je beter je bed uitgaan en (rustig) iets gaan doen. Lezen, handwerken, muziek luisteren, tekenen, schrijven, een kopje kruidenthee drinken… Voel je je moe worden, ga dan terug naar bed, en probeer opnieuw in te slapen. Hou dit structureel vol; het maakt je bed een plaats voor je lijf om te rusten, en alleen te rusten. En zo word je geconditioneerd dat je bed écht is om te slapen.

Rusten kun je overdag oefenen

Een overspannen lijf en geest overdag, komen ‘s avonds maar moeilijk tot rust. Bouw rustmomenten in op je dag, neem tijd voor jezelf en let op je buikademhaling. Juist als je overdag af en toe goed kunt ontspannen, kun je dat ‘s avonds ook beter. Dat is elke ochtend, middag en avond 5 tot 10 minuten he-le-maal niets doen. Niet lezen, niet puzzelen… Niets. Het zal je opvallen hoe lastig dat nog is, maar het is het oefenen waard!

Plan tijd in om te piekeren

Ben je een piekeraar? Voordat je echt diep in slaap valt, kun je nog heel lang blijven malen. Je gedachten zijn vaak helemaal niet interessant, maar lijken eindeloos door te gaan. Dit kun je tegengaan, door elke avond een pen en papier te pakken en op te schrijven wat er in je hoofd zit aan zorgen en dingen die je nog moet doen. Mensen die je wilt bellen, geld dat je nog moet overmaken, een brief die op de post meot. Juist als het kleine dingen zijn die je onthouden moet, helpt het om ze op te schrijven. Dan is je hoofd er vanaf en kun je veel lekkerder inslapen.

Toch nog slaapproblemen? Hulp zoeken!

Hou je ondanks allerlei maatregelen en goedbedoelde adviezen slaapproblemen? Ze kunnen met verdergaande psychologische problemen te maken hebben, of met een fysiek probleem. Het kan daarom helemaal geen kwaad om het eens met de huisarts of een psycholoog te hebben over je slaapproblemen. Vaak kun je samen de oorzaak vinden waar je in je eentje overheen kijkt, of niet aan wilt. De drempel van een hulpverlener over stappen kan eng zijn, maar enorm veel verschil maken. Gun het jezelf dus, en neem die stap. Succes!!

This entry was posted in Harry Hilders, Lifestyle and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *