Dromen wat je wil!

Word je wakker na het dromen, dan kan het soms even duren voor je door hebt dat de gebeurtenissen van net niet echt waren. Soms kun je zelfs tijdens het dromen al doorhebben dat je droomt, en toch nog een tijdje doorslapen. En sóms kun je dan je droom zelf sturen. Nog net even het stadje verkennen dat je bij elkaar hebt gedroomd. Of nog even zwemmen in het door jou gedroomde azuurblauwe binnenmeertje. Al eens gebeurd? Toen ik jong was kon ik dat heel goed: halfwakker doordromen. Vaak duurde die staat niet heel lang, maar voor het echte wakkerworden kon ik toch nog even doorgenieten van die goeie droom. Zo gestuurd dromen heeft een naam: lucide dromen. En lucide dromen kun je leren.

Lucide leren dromen

Je bewust zijn van dat je droomt, zonder wakker te worden. Je ligt op bed en je bent je er volkomen bewust van dat je daar ligt, maar tegelijkertijd ben je in een andere wereld die je volledig naar je hand kunt zetten. Lekker als dat spontaan gebeurt, maar minstens zo leuk als je het zelf kunt sturen. Je hoeft geen speciale gave te hebben om lucide te leren dromen. Het belangrijkste is, dat je eerst leert je je dromen te herinneren.

Stap 1: Je dromen beter herinneren

Als je je dromen beter herinnert, ga je tijdens het dromen ook beter herkennen dat je droomt. En dat heb je nodig om lucide te gaan dromen. Eerste tip om je dromen beter te herinneren is om jezelf voor te nemen ze beter te herinneren. De bewuste intentie zorgt ervoor dat je meer van je dromen onthoud. Daarnaast is het goed om een dicteerapparaatje of een kladblok met pen naast je bed te leggen. Zodra je wakker begint te worden, blijf je nog even liggen en laat de droom rustig nog even terugkomen. Pak dan je bandrecorder en spreek in wat je je herinnert, of pak je kladblokje en schrijf het op. Probeer daarbij geen mooie zinnen te maken, en zoek geen logica; dromen zijn niet logisch. Steekwoorden zijn in eerste instantie al prachtig. Hoe korter je na het wakker worden je droom vertelt of opschrijft, hoe minder je kwijtraakt. En het helpt ook om niet gewekt te worden door de wekker; ga dus lekker vroeg naar bed als je je dromen wilt herinneren.

Stap 2: Droom ik nu?

Lucide leren dromen begint overdag. Vraag je in de loop van de dag af en toe af of je droomt. Dat klinkt suf, maar als je jezelf die vraag een tijd lang overdag, in de avond, en voor het slapen stelt, zul je je ook tijdens het dromen gaan afvragen of je wakker bent of niet. Maak jezelf er niet vanaf met een simpel: “nee, ik ben wakker.” Kijk even of alles op zijn plaats staat, of je je normaal beweegt, ziet en hoort wat er om je heen is, of letters leesbaar zijn. En probeer eens iets dat niet kan: zweven, of een potlood bewegen door er alleen maar naar te kijken. Kijk dus of de gewone alledaagse dingen zijn zoals je gewend bent en of je misschien iets kunt dat je nog nooit gekund hebt. Je kunt je het beste voornemen om dit te doen op speciale tijden of bijvoorbeeld als je koffie gaat halen. Vergeet het niet, want deze stap is erg belangrijk.

Stap 3: gewoon dromen omzetten in lucide dromen

Heb je jezelf aangeleerd om overdag te checken of je droomt, dan zal je dat ‘s nachts ook gaan doen. En word je je er dan bewust van dat je droomt, dan gaat de droom vanzelf over in een lucide droom. Ken je eenmaal het gevoel, dan wordt het makkelijker om lucide dromen op te roepen. Goede momenten zijn bijvoorbeeld als je net in bed ligt, of juist wanneer je bent uitgeslapen, maar nog even blijft liggen. Ontspannen en met je ogen dicht, kijk je wat er voor beelden opkomen. Probeer dat nog niet te sturen, laat het gewoon gebeuren, alsof je een tijdje rustig uit een raam kijkt. Op een gegeven moment zullen de beelden blijven staan, gevolgd worden door andere beelden, of zal het meer gaan leven. Zijn de beelden sterk genoeg, dan kun je er mee gaan spelen. Zie je dat eekhoorntje in de boom? Volg hem eens door de takken heen. Wat is het uitzicht vanuit de kruin van die hoge eik? Probeer het niet te forceren, maar ga op ontdekkingstocht en er gaat een wereld voor je open!

lucid dream flying 1024x680 Dromen wat je wil!

This entry was posted in Harry Hilders, Interessant!, Vaardigheden and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *