Dolfijnen noemen het beestje bij de naam

Mocht je denken dat het geven van namen aan soortgenoten iets puur menselijks is? Onderzoekers van de Universiteit van Saint Andrews concluderen dat dolfijnen precies hetzelfde doen. Dolfijnen luisteren naar een specifieke naam die ze hebben gekregen van hun soortgenoten, zo blijkt uit hun onderzoek. De naam bestaat uit een combinatie van specifieke piep- en fluittonen.

Wanneer wij worden geroepen, dan reageren we doorgaans door te antwoorden, of door degene die ons roept op te zoeken. Voor dolfijnen geldt hetzelfde. Wordt een dolfijn geroepen door soortgenoten, dan herhalen ze hun naam, bij wijze van antwoord. En de dieren zwemmen vaak ook in de richting van de roeper.

top dolphin facts 2 Dolfijnen noemen het beestje bij de naamDe onderzoekers namen de geluiden op die groepen dolfijnen leken te gebruiken om specifieke dolfijnen te roepen, en speelden deze onder water af. De specifieke dolfijnen reageerden zoals ze ook anders op hun naam zouden reageren. Ze herhaalden die, en verschillende keren zwommen ze naar de boot van de onderzoekers. De dolfijnen negeerden de piep- en fluittonen echter als ze betrekking hadden op andere individuen.

Dolfijnen gebruiken hun namen vooral als ze in groepen reizen. “Als ze elkaar in zee ontmoeten, wisselen ze waarschijnlijk eerst informatie uit over wie er allemaal aanwezig is”, aldus Janik. “Je kunt het vergelijken met een begroeting.” Gezellig!

This entry was posted in Harry Hilders, Interessant! and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *