In Nederland en Vlaanderen werken zes universiteiten samen aan een groot archief met Nederlandse teksten voor wetenschappelijke doeleinden: SoNaR. Bij het verzamelen van teksten zijn de wetenschappers extra geïnteresseerd in teksten uit nieuwe media, zoals blogs, chats en nu ook tweets: de aangesloten taalwetenschappers zoeken twitteraars die hun persoonlijke gegevens en hun tweets ter beschikking willen stellen voor onderzoek. Twitteraars kunnen zich per e-mail aanmelden voor het onderzoek.
Geen taalvirtuozen
Doel van SoNaR is om een archief op te bouwen om in de toekomst te onderzoeken hoe en waarover er werd geschreven in het tijdperk van de 21e eeuw. Over taalgebruik in nieuwe media is nog weinig (wetenschappelijks) bekend en is dus extra interessant. Het archief moet straks meer dan vijfhonderdmiljoen woorden bevatten. Maar met al ons sociaal gebabbel schiet dat natuurlijk lekker op. De taalwetenschappers zijn expliciet niet op zoek naar taalvirtuozen; iedereen kan twitteren voor de wetenschap.
Aanmelden? Mailen!
Twitter je openbaar, dan zou het kunnen dat jouw tweets al worden opgenomen in het “corpus”. Wel zijn de onderzoekers dan geïnteresseerd in je persoonlijke gegevens. Wil je meedoen aan het onderzoek, dan kun je dat niet tweeten, maar wel mailen, en wel naar Wies de Beijer van de Radboud Universiteit. Mail de naam van je account, je geslacht, je leeftijd en woonplaats (bijv. “@suzan, v, 30, Nijmegen”) naar E.debeijer@let.ru.nl.