Je hersenen zijn je leven lang bij je. Ze leren via jouw zintuigen, ze redeneren op basis van beschikbare informatie, en ze sturen je, vaak op basis van allerlei door de evolutie meegegeven drijfveren. Hoe dat allemaal werkt, met hormonen, synapsen en de hele rambam, dat lees je in Dick Swaabs “Wij zijn ons brein”.
Het boek is niet vuistdik, maar wel bijna. En dat mag ook wel, want onze hersenen zijn al interessant als alles goed gaat, maar er valt ook heel veel over te vertellen, wanneer het een keer fout gaat. Van het niet herkennen van je eigen benen, tot een overkookte sexdrive – als er net iets mis is in je brein, dan zijn de mogelijke consequenties legio. Swaab voegt hierbij zijn eigen ervaringen en overdenkingen als neurowetenschapper en zorgt er door een scheiding van mechanismen en termen voor dat de principes begrijpelijk zijn voor zowel leken als ingewijden.
Swaabs boek geeft op die manier inzichten in het hoe en waarom van menselijke keuzes en driften. Bere-interessant voor iedereen met ook maar een klein beetje hersens.